Passa al contingut principal

El bilingüísme impedeix aprendre valencià


Vivint al nostre País Valencià és totalment "normal" trobar-nos amb senyalitzacions del tipus "venta de billetes-venda de billets" o "dirección Castellón-direcció Castelló" a les estacions de renfe. També a la xarxa de carreteres el típic "peaje/peatge" o a estacionaments a edificis oficials "no aparcar-no aparcar", no sabent en aquest darrer cas quin és el que està en cada llengua. A aquest tipus de biligüísme se'l ve a anomenar idiota o imbècil (així ho diu Ferran Suay) i amb molta raò, doncs per partida doble fa idiotes als lectors i als governants o responsables de la seua escriptura.
Per altra banda el bilingüísme no serveix en cap cas per ajudar a aprendre ninguna de les dues llengües, perquè cada parlant llig en el seu idioma sense tindre la necessitat d'aprendre l'altre. Aquesta situació perjudica seriosament a la llengua minoritzada, el valencià en el nostre cas, doncs la gent que ve de fora del País Valencià veu que no fa falta ni entendre, ni parlar la llengua autòctona. De fet, al nostre Estatut d'Autonomia queda recollit com a dret i obligació el entendre i parlar el castellà, però sols com a dret el parlar i/o entendre el valencià. A la Constitució Espanyola també està reflectit de la mateixa manera. Queda patent la voluntat dels governants valencians actuals de deixar-ho com està quan en els darrers 20 anys no han canviat ni una coma. A més supose que no voldran perjudicar els seus fills, als que porten a col·legis privats o concertats on no aprenen res o quasi res de llengua valenciana.
En la meua opinió, el Govern valencià que ixca al mes de maig de les urnes hauria de plantejar-se  de forma seriosa l'ús del valencià com a llengua única de l'administració facilitant sols la versió castellana sota demanda expressa del interessat. També el retorn d'una RTVV de qualitat, plural, en valencià i viable econòmicament, com també ajudes a iniciatives privades per crear premsa escrita, ràdio i materials audiovisuals en llengua valenciana.
L'escola pública és pràcticament l'últim racó on amagar-se que li queda a la nostra llengua valenciana, però els que la defensen parlant castellà i neguen la unitat valencià-català (també parlant en castellà, clar) ho saben bé i volen anhiquilar-la per complet amb el trilingüísme que és una mentida per augmentar les hores en castellà, i sobretot reduïr les de valencià. Tinc una gran esperança de vore un canvi substancial amb els nous governs valencians a partit de les properes eleccions autonòmiques.
En resum, el bilingüísme al País Valencià és la forma triada pel Partit Popular per situar el valencià sempre com a llengua minoritzada, reduïda a àmbits informals com a màxim i tractant als seus parlant com a ciutadans de segona. Però el pitjor de tot és que ja no sols usa aquest model el PP, també d'altres que prometeren defensar el valencià...


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Escola pública o Escola concertada?

Potser mai t'hages plantejat matricular al teu fill en una escola que no siga pública, o potser sí. Són temps difícils, temps de retallades i temps de crisi, però no sols econòmica, també ideològica. La paraula crisi significa canvi, com tots sabeu, però a voltes no es tracta d'un canvi de ideologia, més bé d'absència d'aquesta. I com deia el meu professor de història (Sr. Ballester) a l'institut: "qui diu no tindre idees polítiques, acaba sempre votant a la dreta". Actualment una gran part de gent de classe mitja-alta porta als seus fills a escoles privades o concertades, o almenys eixa és la meua percepció del casos que conec. Les raons són variades, i segons ells, argumenten que el nivell d'una escola privada no es pot comparar amb una de pública, o que volen que aprenguen en anglès, o que no volen que es barregen amb xiquets romanesos, gitanos, etc. Diuen que és impossible que el nivell acadèmic siga igual quan els mestres hem de dedicar quasi tot ...

Primàries

Havien de ser les eleccions primàries més avançades, en temps i forma, d'Espanya donant lliçons a la resta de partits de com de guais i moderns som a Compromís, però al final no va poder ser. Quotes, cadires, egos... Demà, per fi, començarem a votar per internet als candidats que volem que ens representen a les llistes de la Coalició Compromís per a les eleccions municipals i autonòmiques del mes de maig i el dissapte serà presencialment a les taules electorals que es posaran al llarg del País Valencià D'aquesta manera a Moncofa el col·lectiu de Compromís ha preparat una jornada festiva per convertir el dia 31 de gener en un aplec de militants i simpatitzants valencianistes on gaudirem tots junts d'un clima festiu amb música, paella i cervessa de la terra. També està convidat tot el veinat del poble encare que no estiguen al cens. Per la meua part romandré a la taula de les votacions controlant que tot funcione correctament amb altres companys. Paga la pena resaltar que si ...

Del roig al blau-La transició valenciana.

La història democràtica del País Valencià. El paper decisiu d'UCD i PSOE, Las Provincias i el no voler o saber mirar més enllà ens va portar a ser un territori de segona. No es va aprofitar el moment clau i ara pareix quasi impossible recuperar el terreny perdut. El naixement del blaverisme i un catalanisme mal entès i transformat en arma de doble fulla. Tot açò ens condueix a la crisi d'identitat que encara patim amb els símbols: bandera, himne, el nom de la llengua i fins i tot el nom de la nostra terra. Mira aquest documental fet a la Universitat de València i deixa la teua opinió. Potser entre tots traurem alguna cosa en clar.