Passa al contingut principal

Un altre curs acaba. I ja en són vint.

Ahir va ser l'últim dia del vinté curs que, com a mestre, porte des que vaig aprovar les oposicions allà per l'any 2000, encara al segle passat. No ha estat un curs qualsevol...
Certament, el confinament a casa des del 13 de març fins l'acabament del curs realitzant el col·le a casa mitjançant el mòbil, les tauletes i qualsevol dels mitjans tecnològics ha estat una aventura per a la qual no hi estàvem preparats quasi ningú. Tanmateix, la resposta dels alumnes i les famílies ha estat espectacular. 


CEIP CIENTÍFIC AVEL·LÍ CORMA (MONCOFA)
Ha estat a més la primera promoció d'alumnes que he tutoritzat a Moncofa i això ha resultat molt especial. No ha estat fàcil tampoc desprès de 16 cursos consecutius al 2n cicle de Primària agafar alumnes de primer curs. Però ensenyar a llegir i escriure, començar a construir els conceptes i algorítmes més elementals, les normes més bàsiques de convivència i col·laboració dins de treballs cooperatius... He après en els últims dos anys més que els meus propis alumnes, encara que ells ni s'ho pensen. I en part, m'ho han ensenyat ells i elles.
Aquest vinté any de la meua docència ha estat especial també per altres raons que no vaig a escriure públicament, però que que han estat molt significatives en la meua tasca professional. Són vivències, descobriments i propostes que et fan plantejar-te l'estima per la teua professió i els valors que has anat forjant al llarg de tota una vida professional. El temps no passa debades.
Recorde haver llegit les etapes en la vida professional dels docents de Michael Huberman i de moment continue en eixa recerca continuada, en un replantejament en el sentit positiu de la pràctica docent i aprofitar l'experiència i els aprenentatges per ser millor mestre.
També el tindre fills en edat escolar et fa reconectar-te amb la teua infantesa i empatitzar amb els alumnes, conèixer els programes o dibuixos animats o interessos i modes. Però sobre tot, els tindre fills et remou l'escala de valors i et fa vore la pràctica docent des d'un altre punt de vista. 
Si torne els ulls enrere trobe escoles, pobles, companys, alumnes, famílies, llibres, anècdotes, alegries, tristeses... Una gran motxilla.
Ara, hauré de començar a pensar ja en els pròxims vint anys com a mestre que em queden per davant. I, com que sempre m'ha agradat més aprendre que ensenyar, estic segur que continuaré sent un aprenent de mestre, però també un mestre pels meus alumnes.

Comentaris

  1. 𝐌𝐨𝐥𝐭 𝐛𝐨𝐧𝐚 𝐫𝐞𝐟𝐥𝐞𝐱𝐢ó 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲.

    ResponElimina
  2. Gràcies Paco! Aprovàrem el mateix dia i al mateix lloc les oposicions.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Escola pública o Escola concertada?

Potser mai t'hages plantejat matricular al teu fill en una escola que no siga pública, o potser sí. Són temps difícils, temps de retallades i temps de crisi, però no sols econòmica, també ideològica. La paraula crisi significa canvi, com tots sabeu, però a voltes no es tracta d'un canvi de ideologia, més bé d'absència d'aquesta. I com deia el meu professor de història (Sr. Ballester) a l'institut: "qui diu no tindre idees polítiques, acaba sempre votant a la dreta". Actualment una gran part de gent de classe mitja-alta porta als seus fills a escoles privades o concertades, o almenys eixa és la meua percepció del casos que conec. Les raons són variades, i segons ells, argumenten que el nivell d'una escola privada no es pot comparar amb una de pública, o que volen que aprenguen en anglès, o que no volen que es barregen amb xiquets romanesos, gitanos, etc. Diuen que és impossible que el nivell acadèmic siga igual quan els mestres hem de dedicar quasi tot ...

Primàries

Havien de ser les eleccions primàries més avançades, en temps i forma, d'Espanya donant lliçons a la resta de partits de com de guais i moderns som a Compromís, però al final no va poder ser. Quotes, cadires, egos... Demà, per fi, començarem a votar per internet als candidats que volem que ens representen a les llistes de la Coalició Compromís per a les eleccions municipals i autonòmiques del mes de maig i el dissapte serà presencialment a les taules electorals que es posaran al llarg del País Valencià D'aquesta manera a Moncofa el col·lectiu de Compromís ha preparat una jornada festiva per convertir el dia 31 de gener en un aplec de militants i simpatitzants valencianistes on gaudirem tots junts d'un clima festiu amb música, paella i cervessa de la terra. També està convidat tot el veinat del poble encare que no estiguen al cens. Per la meua part romandré a la taula de les votacions controlant que tot funcione correctament amb altres companys. Paga la pena resaltar que si ...

Del roig al blau-La transició valenciana.

La història democràtica del País Valencià. El paper decisiu d'UCD i PSOE, Las Provincias i el no voler o saber mirar més enllà ens va portar a ser un territori de segona. No es va aprofitar el moment clau i ara pareix quasi impossible recuperar el terreny perdut. El naixement del blaverisme i un catalanisme mal entès i transformat en arma de doble fulla. Tot açò ens condueix a la crisi d'identitat que encara patim amb els símbols: bandera, himne, el nom de la llengua i fins i tot el nom de la nostra terra. Mira aquest documental fet a la Universitat de València i deixa la teua opinió. Potser entre tots traurem alguna cosa en clar.